Összesen 11 párt gyűjtötte össze az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásszámot

2024.05.05.

Az EP-választásra tizenegy listának van meg a szükséges 20 ezer érvényes ajánlása – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

 

Összesen 13 párt vagy pártszövetség adta le az európai parlamenti (EP-) választásra az összegyűjtött ajánlásait a pénteki határidőig, de az Új Alternatíva Párt és a Jakab Péter által vezetett Nép Pártján pártoknak nem lett meg nyilvántartásba vételhez szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.

Az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt végül nem állított listát.

Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlás szükséges, ezeket a pártoknak április 20-a és május 3-a között kellett összegyűjteniük. Az ajánláson a választó nevének, személyi azonosítójának, magyarországi lakcímének és aláírásának kellett szerepelnie.

A hiányos, hibásan felvett, elírt és emiatt érvénytelen ajánlások miatt körülbelül 23 ezer ajánlás összegyűjtése javasolt ahhoz, hogy tényleg összegyűljön a szükséges 20 ezer érvényes ajánlás.

Jó példa erre a Nép Pártján esete: ők összesen 20 300 aláírást gyűjtöttek, de az általuk leadott ajánlóívek első felében 400 érvénytelen aláírás szerepelt. Az ajánlóívekre csak adott mennyiségű aláírás vezethető fel, az NVI pedig ebből számolta ki, hogy még ha a leadott ívek másik fele tele is lett volna érvényes aláírásokkal, akkor se lett volna elég ajánlása a pártnak.

Az NVI az ajánlás-ellenőrzés eredményéről tájékoztatja a Nemzeti Választási Bizottságot, amely minden, a törvényes feltételeknek megfelelő listát – legkésőbb a bejelentését követő negyedik napon – nyilvántartásba vett, illetve vesz.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!